جمعه: 31 فروردين 1403

شما اینجا هستید

نشست علمی با موضوع «بررسی دلیل اجماع در نظریه ولایت فقیه» برگزار شد

    نشست علمي با موضوع «بررسي دليل اجماع در نظريه ولايت فقيه» روز سه‌شنبه 30/3/1391 در سالن انديشه مؤسسه امام خميني(ره) برگزار شد. حجت‌الاسلام والمسلمين راست‌پسر از دانش‌آموختگان حوزه علميه قم و کارشناسي علوم سياسي از مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني(ره)

     

    حجت‌الاسلام راست‌پسر در اين نشست گفت: استوانه‌هاي فقاهت شيعه در مسئله ولايت فقيه هم‌آوا و هم‌داستان هستند و اين گوهر ناب را از چشمه‌سارهاي پرفيض اهل‌بيت(ع) تجرع کردند و با عبارت‌هاي «ان للحاکم الولايه اجماعا»، اتفق أصحابنا»، «الدليل عليه بعد ظاهر الاجماع...»، «دليله الإجماع»، «کونه من المسلمات» و...، جانشيني فقيه جامع‌الشراي را در زمان غيبت امام عصر(ع) به رسميت شناخته‌اند.
    وي اظهار داشت: آن‌چه در همه دوره‌هاي فقهي، محور اتفاق نظر فقهاست، شئون مربوط به افتاء، قضاوت و ولايت درامور حسبيه مي‌باشد، و در شئون مرتبط با ولايت عامه و نظم سياسي، تفاوت نظر قابل انکار نيست. بعضي فقها، همه اختيارات حکومتي معصوم(ع) را براي فقيه اثبات مي‌کنند، و برخي ديگر، اختيارات فقيه را مقيد به امور حسبه از قبيل سرپرستي ايتام و... مي‌کنند.
    وي در ادامه افزود: اين اختلافات فقهي درباره اختيارات ولايت فقيه ناشي از عدم ابتلاي فقيهان به مسائل حکومتي بوده است؛ چه اين که در دوره‌هاي گذشته، محدوده ولايت فقيه به گستردگي امروز نبود و اين نظريه، دوره به دوره بر حسب شرايط و همبافت اجتماعي و سياسي تطور پيدا کرده و از شئون مربوط به افتاء و قضاوت وامور حسبيه عبور کرده، به شئون مرتبط به نظم سياسي رسيدهاست.
    در ادامه فرازهايي از کلمات فقيهان معروف دوره چهارم نيز مطرح شد و به بيان عبارت هاي فقهاي اين دوره و فقهاي اخباري و فقهاي معروف همچون وحيد بهبهاني، شيخ جعفر کاشف‌الغطاء، ملااحمد نراقي و صاحب جواهر پرداخته شد.

    در اين نشست ولايت فقيه در دوره تحول که به رهيافت عقلي و سيره نبوي(ص) و علوي(ع) متمرکز است نيز مورد بحث و بررسي قرار گرفت.
    در پايان ولايت فقيه از منظر فقيهان عصر شکوفايي مورد بحث و بررسي واقع شد.
    حجت الاسلام راست پسر در ادامه مباحث گفت: امام خميني(ره)، معمار بزرگ انقلاب اسلامي ايران، اولين فقيهي است که در عصر غيبت نظام مبتني بر ولايت فقيه را پايه‌گذاري کرد و تئوري ولايت فقيه را که در لابه‌لاي کتب فقهي محبوس شده بود به عرصه‌ي اجتماعي آورد.
    در پايان مباحث شرکت‌کنندگان در نشست با ارائه پرسش و پاسخ به نقد و بررسي دقيق‌تر موضوع پرداختند و به‌خاطر اهميت اين‌گونه مباحث بنا بر اين شد که بحث‌هاي ديگري هم در اين موضوع داشته باشند تا به رفع نواقع و تکميل مباحث بپردازند.

     

    لینک ثابت خبر: qabas.iki.ac.ir/node/3893

    آخرین اخبار

    موسسه امام خمینی

    «این مؤسسه‏ خوب، جامع و کامل می‌‏تواند از لحاظ تلاش پیگیر، خستگی‏‌ناپذیر، خالصانه و عالمانه الگویی برای حوزه باشد.»  مقام معظم رهبری در دیدار رئیس و اعضای هیئت علمی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره... ادامه

    سند چشم انداز

    چشم‌انداز مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني(ره) با اميد به فضل الهي و عنايات ويژه حضرت ولي عصر(عج) و در پرتو کوشش عالمانه و تلاش متعهدانه همه ارکان و اعضا و پارسايي و پاکي مديران، استادان، محققان، دانش‌پژوهان و... ادامه