پنجشنبه: 30 فروردين 1403

شما اینجا هستید

علامه مصباح يزدي: کليد انجام وظيفه يکي است، و آن شناخت رهبر صالح و اطاعت از وي است

     به گزارش روابط عمومی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمنیی (ره) و به نقل از پايگاه اطلاع رساني آثار حضرت آيت الله مصباح يزدي، رئيس مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني (ره) در جمع تعدادي از نوجوانان با اشاره به پيروزي انقلاب اسلامي اظهار داشت: در اوايل نهضت وقتي از امام (ره) پرسيده شد با چه نيرو و امکاناتي مي‌خواهيد با حکومت مسلح و مجهز بجنگيد، پاسخ دادند ياران من در گهواره هستند. امثال بنده نمي دانستيم مستند امام (ره) براي چنين پاسخي چه بود، و چه بسا به ايشان الهام شده بود، اما تحقق وعده امام (ره) را با چشمان خود ديديم و بحمدالله شما نيز بخش کوچکي از همان هايي هستيد که امام (ره) به شما چشم اميد داشت.

    علامه محمد تقي مصباح يزدي با بيان اين‌که امام (ره) مطمئن بودند که امثال شما پرچم انقلاب را به دوش مي‌گيرند و مطمئن بودند که خداوند شما را ياري کرده و به انقلاب عزت و شکوهي فراوان عطا مي‌کند، ادامه داد: لذا کساني فکر نکنند که با توطئه دشمنان، اين انقلاب از بين مي‌رود، بلکه روز به روز بر شکوه آن افزوده خواهد شد؛ البته اين بدان معنا نيست که دست روي دست گذاشته و کاري نکنيم و خيالمان راحت باشد که اين انقلاب عظيم نيز پابرجا خواهد ماند؛ بلکه وعده امام (ره) بر اين است که عده اي خواهند آمد و همت کرده و پاي آرمان‌هاي اين انقلاب مي‌ايستند، و خداوند هم آن‌ها را ياري خواهد کرد.

    استاد تفسير قرآن کريم با اشاره به داستان طالوت و جالوت، اظهار داشت: يکي از اصول تربيتي قرآن کريم اين است که با ارائه نمونه‌هاي عيني و نشان‌دادن الگو، در ديگران نيز انگيزه ايجاد کند. اين داستان، يکي از داستان‌هاي مهم قرآن است چرا که حتي در قرآن کريم نيز با ذکر بسياري از جزئيات بيان شده است؛ مخصوصاً اگر توجه داشته باشيم، اين داستان مربوط به بني اسرائيل است که طبق روايات هر اتفاقي براي اين قوم افتاده است، براي مسلمانان نيز خواهد افتاد.

    وي با اشاره به اين که اين داستان نشان داد که در نهايت مستضعفين و پابرهنگاني اندک به فرماندهي طالوت توانستند سپاه مجهز و پرجمعيت جالوت را از پاي درآورند،‌ نتيجه گرفت: اين داستان به خوبي بيان مي‌کند که پيروزي نه در گروي عِده و عُده، بلکه در گرو ايمان به خدا، اراده قوي و توکل بر خداست؛ که در اين صورت با ياري خداوند، پيروزي حاصل مي‌شود.

    عضو جامعه مدرسين حوزه علميه قم با اشاره به سخن حضرت امير المؤمنين (ع) در نهج البلاغه افزود: سپاه اسلام، هرگز به سبب تعداد نفرات و فراواني تجهيزات پيروز نشده است، بلکه عامل پيروزي همواره ايمان به خدا و توکل بوده است.

    اين مفسر قرآن کريم با اشاره به آياتي از قرآن کريم که در مورد جنگ بدر و حنين نازل شده است، خاطرنشان کرد: خداوند متعال در جنگ بدر، مسلمانان را در حالي که ذليل و ضعيف بودند و نسبت به دشمن از نفراتي اندک برخوردار بودند، و از نظر تجهيزات نيز تنها چند شمشير و چند شتر داشتند، به پيروزي رساند و بالعکس، در جنگ حنين که نفرات و تجهيزات مسلمانان به قدري فراوان بود که خود مسلمانان تعجب کرده بودند، شکست خوردند. يعني هر چند بايد خود را آماده، و تجهيزات را مهيا کنيم، اما اميدمان نبايد به ادوات و تجهيزات و نفرات باشد، بلکه اميد ما فقط بايد به خداوند متعال باشد.

    استاد اخلاق حوزه علميه قم با اشاره به اين‌که کليد پيروزي، اطاعت از خدا و توکل و اعتماد بر اوست، ادامه داد: حتي به جمعيت و تجهيزات خود نبايد اعتماد کنيم؛ چه برسد به اين‌که بخواهيم به دشمن اعتماد کنيم! چه قدر ناداني و حماقت لازم است تا انسان به دشمن خودش اعتماد کرده، به وعده‌هاي او دل خوش کند!

    وي با اشاره به آيه اي از قرآن کريم، اظهار داشت: نصرت الهي تنها مربوط به دوران بني اسرائيل و صدر اسلام نبوده است؛ همين امروز نيز نمونه‌هاي بسياري از اين امدادهاي الهي قابل مشاهده است. اگر در جنگ 33 روزه، يک عده اندک شيعه مؤمن خداپرست، ارتش رژيم صهيونيستي را که مدعي داشتن قوي‌ترين ارتش در منطقه است، به ذلت مي‌کشند، به خاطر اطاعت از خدا و توکل و اعتماد به اوست. هرگز کسي به ذهنش نيز خطور نمي کرد که حزب الله که در ابتداي تشکيل آن کسي به آن وقعي نمي‌گذاشت، روزي بتواند ارتش مجهز رژيم صهيونيستي را خوار و ذليل کند؛ چرا که فکر مي‌کردند مگر چند در صد لبنان شيعه بودند و چه ميزان مي‌توانستند نفوذ و قدرت داشته باشند که بخواهند در مقابل کساني که ادعاي قدرت دارند، قد علم کنند؟ اما نصرت الهي شامل حال آن‌ها شد و چنين پيروزي عظيمي خلق کردند.

    علامه مصباح يزدي با اشاره به خاطره خود از ملاقات با سيد حسن نصرالله اظهار داشت: ايشان به بنده فرمود که در جنگ با رژيم صهيونيستي، گاه نيروهاي حزب الله در منطقه‌اي محصور و گرفتار مي‌شدند که مجبور بودند چند روز را با غذاي مختصري سپري کنند و ظاهرا راهي براي خروج نداشتند؛ اما وقتي دستگاه‌هاي مخابراتي اسرائيلي‌ها را شنود مي‌کرديم، نيروهاي آن‌ها اعلام مي‌کردند که نمي‌دانيم چگونه بايد با اين افراد بجنگيم؛ آن‌ها با لباس سفيد و با شمشير به جنگ ما مي‌آيند و ما چاره‌اي جز عقب نشيني نداريم! آري در اين جنگ نيز، مانند جنگ بدر، خداوند مؤمنين را ياري نمود.

    استاد اخلاق حوزه علميه قم ادامه داد: خداي امروز، همان خداي بدر است؛ اگر ما بدري باشيم، نصرت الهي شامل حال ما هم خواهد شد؛ لذا هر کس صادقانه عمل کند و تنها به خدا اعتماد داشته باشد، خدا هم او را ياري خواهد داد.

    وي با اشاره به اين‌که امروز مصداق عمل خالصانه و اعتماد به خدا، اطاعت از ولي‌فقيه است، ادامه داد: امروز ولي‌فقيه جانشين امام معصوم (ع) است و طبق فرمايش امام زمان (عج) ولي‌فقيه حجت خداوند برماست؛ لذا اگر مخلصانه و فقط براي رضاي خدا، او را اطاعت کنيم، مشمول رحمت و مدد الهي خواهيم شد.

    رئيس مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني (ره) در ادامه با اشاره به اين‌که هدف از نزول قرآن کريم و حفظ آن توسط خداوند متعال، هدايت و سعادت بشر است، ادامه داد: براي رسيدن به سعادت راهي جز شناخت اسلام و عمل به آن نداريم، و اسلام را بايد به‌وسيله قرآن و مفسران واقعي آن يعني اهل بيت (ع) بشناسيم؛ و همان‌گونه که صرف داشتن نسخه پزشک، سبب بهبودي بيماري ما نمي‌شود و بايد به محتواي نسخه عمل کنيم، داشتن قرآن به تنهايي نيز سبب هدايت نمي‌شود و بايد به محتواي آن عمل کنيم؛ لذا قدم اول براي انجام وظيفه الهي، شناخت دين است.

    وي با اشاره به اين‌که شناخت دين شرط لازم براي انجام وظيفه است اما شرط کافي نيست، ادامه داد: قدم دوم، خودسازي و تهذيب نفس است؛ يعني بايد براي خود يک برنامه تربيتي در نظر بگيريم براي عمل کردن به دين و آن چه که از دين آموخته‌ايم. صرف دانستن اين‌که نماز شب خوب است و ويژگي‌هاي فراواني دارد، دردي را دوا نمي کند، بلکه در عمل هم بايد همت کرد. به عنوان نمونه، فرزند يکي از علما نقل مي‌کرد که روزي چشمهاي پدرشان از گريه قرمز شده بود به گونه‌اي که حال حرف زدن نداشتند؛ بعدا فهميديم از آن جا که نماز شبش را نخوانده است، اين اندازه گريه کرده است! علم به دين بايد همراه با چنين روحيه‌اي باشد.

    عضو جامعه مدرسين حوزه علميه قم با اشاره به قدم سوم اظهار داشت: بعد از شناخت دين و خود سازي، بايد اقدام به ديگرسازي شود و نسبت به ديگران نيز احساس مسئوليت وجود داشته باشد. اين کار نيازمند دو امر است؛ اول اين‌که بايد راه آموزش به ديگران را بياموزيم و دوم اين‌که آفت‌ها را بشناسيم تا بتوانيم ديگران را نسبت به آن آگاه کنيم. به عبارت بهتر بصيرت سياسي و اجتماعي داشته باشيم تا توان شناخت دوست و دشمن و نحوه مقابله با آن را بلد باشيم.

    علامه مصباح يزدي در پايان افزود: کليد انجام وظيفه يکي است و آن شناخت رهبر صالح و اطاعت از وي است.

    گفتني است ديدار جمعي از اعضاي کانون مسجد موسي بن جعفر (ع) اسلامشهر، روز نوزدهم فروردين ماه در سالن همايش‌هاي مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني (ره) برگزار شد.

    لینک ثابت خبر: qabas.iki.ac.ir/node/5250

    آخرین اخبار

    موسسه امام خمینی

    «این مؤسسه‏ خوب، جامع و کامل می‌‏تواند از لحاظ تلاش پیگیر، خستگی‏‌ناپذیر، خالصانه و عالمانه الگویی برای حوزه باشد.»  مقام معظم رهبری در دیدار رئیس و اعضای هیئت علمی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره... ادامه

    سند چشم انداز

    چشم‌انداز مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني(ره) با اميد به فضل الهي و عنايات ويژه حضرت ولي عصر(عج) و در پرتو کوشش عالمانه و تلاش متعهدانه همه ارکان و اعضا و پارسايي و پاکي مديران، استادان، محققان، دانش‌پژوهان و... ادامه