پنجشنبه: 9 فروردين 1403

شما اینجا هستید

همایش نقش جمعیت در تحقق اقتصاد مقاومتی

    همایش «نقش جمعیت در تحقق اقتصاد مقاومتی»  با حضور و سخنرانی آقای علی اکبر محزون، مدیرکل آمار و اطلاعات جمعیتی مرکز ثبت احوال کشور، در « روز ملی جمعیت » در مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) برگزار شد.

    به گزارش روابط عمومی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره)، همایش «نقش جمعیت در تحقق اقتصاد مقاومتی» با سخنرانی آقایان: علی اکبر محزون، مدیرکل آمار و اطلاعات جمعیتی مرکز ثبت احوال کشور؛ حجت الاسلام و المسلمین دکتر حسن آقانظری، اقتصاددان و رئیس پژوهشگاه حوزه و دانشگاه؛ حجت الاسلام و المسلمین دکتر سیدرضا حسینی، اقتصاددان و عضو هیأت علمی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه و جناب آقای دکتر محمدجواد توکلی، اقتصاددان و عضو هیأت علمی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) همراه با میزگرد علمی، روز پنج‏شنبه 30/2/95 همزمان با « روز ملی جمعیت » از ساعت 9 صبح در تالار مؤسسه امام خمینی(ره) برگزار گردید

    دکتر علی اکبر محزون با توجه به تاریخچة جمعیتی، به سابقه نام گذاري مشابه ( روز ملی جمعیت ) در سطح جهاني اشاره کرد و گفت: روز جهاني جمعيت مصادف با يازدهم ‍‍ژوئيه هر سال مي‌باشد و روزي است که از سال 1989 وارد تقويم سازمان ملل متحد شد تا جهان، عواقب رشد بي‌رويه جمعيت را از ياد نبرد. اين تاريخ يادآور يازدهم ژوئيه 1987 بوده که در آن، جمعيت جهان از مرز 5 ميليارد گذشت و سازمان ملل متحد براي نخستين بار برنامه مدوني را با هدف "تنظيم خانواده" و "کنترل جمعيت" ارائه کرد.

    وی با تأکید بر قانون رصد مستمر سياست‌هاي جمعيّتي تصریح کرد: رصد مستمر سیاست­های جمعیتی  در ابعاد كمّي و كيفي با ايجاد ساز و كار مناسب و تدوين شاخص‌هاي بومي توسعه انساني و انجام پژوهش‌هاي جمعيّتي و توسعه انساني، امری لازم و ضروری است..

    مدیرکل آمار و اطلاعات جمعیتی مرکز ثبت­احوال کشور گفت: آیت الله العظمي خامنه‌ای مدّ ظلّه العالی می­فرمایند: « مسأله‌ی جمعیّت که بجدّ هم مورد بحث و اختلاف نظر در جامعه است، مسأله‌ی بسیار مهمّی است. بلاشک از نظر سیاست کلّی کشور، کشور باید برود به سمت افزایش جمعیّت؛ البتّه به نحو معقول و معتدل. »

    (دیدار اعضای دست اندرکار برگزاری همایش ملی تغییرات جمعیتی و نقش آن در تحولات مختلف جامعه، 1392/8/6)

     

    هدف از نام‌گذاري:      

    با عنايت به ضرورت رصد مستمر اجراي سياست‌هاي ابلاغ شده از سوي  معظم له و انعکاس و ارزيابي برنامه‌هاي اجرايي مربوط به حوزه جمعيت در يک مناسبت سالانه ويژه، ثبت روز ملي جمعيت در تقويم جمهوري اسلامي ايران مصادف با روز ابلاغ سياست‌هاي کلي جمعيت در تاريخ مذکور پيشنهاد گرديد که برنامه‌هاي پيشنهادي براي انجام در اين روز عبارتند از:

    انعکاس گزارش رصد مستمر تحولات جمعيتي در رسانه‌هاي گروهي و صدا و سيماي جمهوري اسلامي ايران.

    برگزاري همايش روز ملي جمعيت در سطح ملي و مناطق مختلف کشور.

    برگزاري نشست‌هاي تخصصي به منظور پايش و ارزيابي برنامه‌هاي اجرايي مربوط به حوزه جمعيت در سطح ملي و مناطق مختلف کشور.

    وی سياست‌هاي کلي جمعيت از سوی مقام معظم رهبری را یادآور شد و متن آن را قرائت کرد: متن ابلاغیه رهبر انقلاب در خصوص سیاست­های کلی جمعیت در 30 اردیبهشت 1393 به رؤسای قوای سه گانه و رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام به این شرح است:

    « با عنايت به اهميّت مقوله جمعيّت در اقتدار ملّي؛ و با توجه به پويندگي، بالندگي و جواني جمعيّت كنوني كشور به عنوان يك فرصت و امتياز؛ و در جهت جبران كاهش نرخ رشد جمعيّت و نرخ باروري در سال‌هاي گذشته، سياست‌هاي كلي جمعيّت ابلاغ مي‌گردد. با در نظر داشتن نقش ايجابي عامل جمعيّت در پيشرفت كشور، لازم است برنامه‌ريزي‌هاي جامع براي رشد اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي كشور متناسب با سياست‌هاي جمعيّتي انجام گيرد. همچنين ضروري است با هماهنگي و تقسيم كار بين اركان نظام و دستگاه‌هاي ذيربط در اين زمينه، اقدامات لازم با دقّت، سرعت و قوّت صورت گيرد و نتايج رصد مستمر اجراي سياست‌ها گزارش شود. »

     

    سياست‌هاي كلي جمعيّت

    1-  ارتقاء پويايي، بالندگي و جواني جمعيّت با افزايش نرخ باروري به بيش از سطح جانشيني.

    2-  رفع موانع ازدواج، تسهيل و ترويج تشكيل خانواده و افزايش فرزند، كاهش سن ازدواج و حمايت از زوج‌هاي جوان و توانمندسازي آنان در تأمين هزينه‌هاي زندگي و تربيت نسل صالح و كارآمد.

    3-  اختصاص تسهيلات مناسب براي مادران بويژه در دوره بارداري و شيردهي و پوشش بيمه‌اي هزينه‌هاي زايمان و درمان ناباروري مردان و زنان و تقويت نهادها و مؤسسات حمايتي ذي‌ربط.

    4-  تحكيم بنيان و پايداري خانواده با اصلاح و تكميل آموزش‌هاي عمومي در باره اصالت كانون خانواده و فرزند پروري و با تأكيد بر آموزش‌ مهارت‌هاي زندگي و ارتباطي و ارائه خدمات مشاوره‌اي بر مبناي فرهنگ و ارزش‌هاي اسلامي- ايراني و توسعه و تقويت نظام تأمين اجتماعي، خدمات بهداشتي و درماني و مراقبت‌هاي پزشكي در جهت سلامت باروري و فرزندآوري.

    5-  ترويج و نهادينه‌سازي سبك زندگي اسلامي- ايراني و مقابله با ابعاد نامطلوب سبك زندگي غربي.

    6-  ارتقاء اميد به زندگي، تأمين سلامت و تغذيه سالم جمعيّت و پيشگيري از آسيب‌هاي اجتماعي، بويژه اعتياد، سوانح، آلودگي‌هاي زيست محيطي و بيماري‌ها.

    7-  فرهنگ سازي براي احترام و تكريم سالمندان و ايجاد شرايط لازم براي تأمين سلامت و نگهداري آنان در خانواده و پيش‌بيني ساز و كار لازم براي بهره‌مندي از تجارب و توانمندي‌هاي سالمندان در عرصه‌هاي مناسب.

    8-  توانمندسازي جمعيّت در سن كار با فرهنگ سازي و اصلاح، تقويت و سازگار كردن نظامات تربيتي و آموزش‌هاي عمومي، كارآفريني، فني ـ حرفه‌اي و تخصصي با نيازهاي جامعه و استعدادها و علايق آنان در جهت ايجاد اشتغال مؤثر و مولّد.

    9-  باز توزيع فضايي و جغرافيايي جمعيّت، متناسب با ظرفيت زيستي با تأكيد بر تأمين آب با هدف توزيع متعادل و كاهش فشار جمعيّتي.

    10-  حفظ و جذب جمعيّت در روستاها و مناطق مرزي و كم تراكم و ايجاد مراكز جديد جمعيّتي بويژه در جزاير و سواحل خليج فارس و درياي عمان از طريق توسعه شبكه‌هاي زيربنايي، حمايت و تشويق سرمايه‌گذاري و ايجاد فضاي كسب و كار با درآمد كافي.

    11-  مديريت مهاجرت به داخل و خارج هماهنگ با سياست‌هاي كلي جمعيّت با تدوين و اجراي ساز و كارهاي مناسب.

    12-  تشويق ايرانيان خارج از كشور براي حضور و سرمايه گذاري، و بهره‌گيري از ظرفيت‌ها و توانايي‌هاي آنان.

    13-  تقويت مؤلفه‌هاي هويت‌بخش ملي (ايراني، اسلامي، انقلابي) و ارتقاء وفاق و همگرايي اجتماعي در پهنه سرزميني بويژه در ميان مرزنشينان ؛ و ايرانيان خارج از كشور.

    14-  رصد مستمر سياست‌هاي جمعيّتي در ابعاد كمّي و كيفي با ايجاد ساز و كار مناسب و تدوين شاخص‌هاي بومي توسعه انساني و انجام پژوهش‌هاي جمعيّتي و توسعه انساني.

     

    فرازهایی از سیاست‌های کلی جمعیت ابلاغی مقام معظم رهبری (مدّ ظلّه العالی)

    1- رفع موانع ازدواج

    2- تحکیم خانواده

    3- سبک زندگی اسلامی-ایرانی

    4- ارتقای امید به زندگی

    5- تکریم سالمندان

    6- توانمندسازی جمعیتِ در سن کار

    7- بازتوزیع فضایی و جغرافیایی جمعیت

    8- حفظ و جذب جمعیت در روستاها و مناطق مرزی

    9- مدیریت مهاجرت

    10- رصد مستمر سیاست‌های جمعیتی در ابعاد کمّی و کیفی

    11- افزایش نرخ باروری به بیش از سطح جانشینی (یعنی از متوسط 1.7 به 2.5 فرزند)

    مدیرکل آمار و اطلاعات جمعیتی مرکز ثبت احوال کشور در همایش «نقش جمعیت در تحقق اقتصاد مقاوتی»گفت: رشد جمعیت ایران در سال گذشته نسبت به سال 1393 کاهش داشته و به 3/2 رسیده است.

    دکتر علی­اکبر محزون مدیرکل آمار و اطلاعات جمعیتی ثبت احوال کشور با انتقاد از برخی از رسانه­ها افزود: متأسفانه بعضی رسانه‏ها و روزنامه­های کثیر الانتشار با ارائه آمار غیرموثق و کارشناسی­نشده از جمعیت و رشد آن در ایران، می دهند که موجب بروز آثار مخربی در سطح اجتماع و جامعه می شود.

    وی با اشاره به رهنمودها و تأکید مقام معظم رهبری مبنی بر توجه به تغییرات جمعیت و رشد جمعیتی در سال های اخیر گفت: بعد از هشدارهای مقام معظم رهبری از سال 91 خوشبختانه برنامه­های خوبی در دست اقدام قرار گرفت اما دشمنان نظام و دست های پشت پرده در صدد مقابله با رشد جمعیت و بارداری در ایران هستند.

    دکتر محزون آمار بارداری را بسیار نامطلوب ارزیابی کرد و افزود: وضعیت جمعیت ایران به جایی رسیده است که در سطح اتحادیه اروپا با ارایه آمار جمعیت ایران توصیه می­کنند که مراقب باشید تا وضعیت رشد جمعیت ایران پیدا نکنید، هر چند که همین کشور وضعیت بهتری از ایران بعضا ندارند.

    در همایش « نقش جمعیت در تحقق اقتصاد مقاومتی » دکتر محمدجواد توکلی در ارائه مقاله خود با مروری بر رویکردهای جمعیتی و سیر تحول اندیشه­های اقتصادی جمعیت به تبیین اقتصاد اسلامی و مسأله جمعیت پرداخت.

    وی در ادمه به جایگاه جمعیت در اقتصاد اشاره کرد و اظهار داشت: در فضای شکننده اقتصاد سیاسی معاصر، جمعیت به­عنوان یکی از مؤلفه­های مهم قدرت کشورها قلمداد می­شود.

    توکلی تصریح کرد: براساس نظریة اقتصاد مقاومتی، افزایش جمعیت جمهوری اسلامی ایران نه تنها از آسیب­های اقتصادی ناشی از شوک­ها و تحریم­های اقتصادی می­کاهد، بلکه موجب سرعت بخشیدن به روند رشد و پیشرفت اقتصادی کشور می­شود.

    حجت الاسلام دکتر سیدرضا حسینی اقتصاددان و عضو هیأت علمی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه، در همایش نقش جمعیت در تحقق اقتصاد مقاومتی با اشاره به کاهش رشد جمعیت در سال­های اخیر در کشور افزود: وضعیت و میزان رشد جمعیت در کشور ارتباط موثر، مستقیم و بسیار مهمی با توانایی­های سازمان تأمین اجتماعی و نیز سازمان­های بیمه­ای دارد.

    عضو هیأت علمی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه تصریح کرد: یکی از مهم­ترین مباحث در جهت مقاوم­سازی اقتصاد، توجه به نهاد خانواده و حمایت از آن است.

    وی ادامه داد: هرچه رشد جمعیت کمتر شود، آمار بازنشستگان و مستمری بگیران بیشتر می­شود و در مقابل کارمندان کمتر مشغول به کار هستند که در نتیجه درآمدها و خدمات تأمین اجتماعی را با مشکلات فراوانی رو‏به­رو می­کند.

    دکتر حسینی با اشاره به روند پیر شدن جمعیت گفت: کاهش رشد جمعیت ارتباط موثر در عدم بهبود اقتصاد و خدمات سازمان­های بیمه­ای دارد.

    وی تقویت جایگاه خانواده را از مهم‏ترین عوامل بهبود رشد جمعیت و مقاوم­سازی اقتصاد برشمرد و افزود: توجه به نهاد خانواده و کاستن مشکلات ازدواج، رغبت و توجه به فرزندآوری را بیشتر می­کند.

    حجت الاسلام حسینی با انتقاد از نبود سند حمایتی از خانواده گفت: اگر سند حمایت از خانواده به همت حوزه­های علمیه تدوین و به دولت ارائه شود، می­تواند گام مؤثری در جهت رشد جمعیت و در پی آن بهبود اقتصاد مقاومتی  را بدنبال خواهد داشد.

    وی پایداری تأمین اجتماعی را متأثر بهبود کمی و کیفی جمعیت ارزیابی کرد و پیشنهاد کرد: اگر نهادها و سازمان­های مسئول، تسهیلات لازم را برای ازدواج و اشتغال فراهم کنند و از طرفی نهاد خانواده از حمایت جدی دولت برخوردار شود، هم رشد جمعیت مناسب به­دنبال خواهد داشت و هم مقاوم­سازی اقتصاد شکوفا خواهد شد.

    .

    لینک ثابت خبر: qabas.iki.ac.ir/node/5304

    آخرین اخبار

    موسسه امام خمینی

    «این مؤسسه‏ خوب، جامع و کامل می‌‏تواند از لحاظ تلاش پیگیر، خستگی‏‌ناپذیر، خالصانه و عالمانه الگویی برای حوزه باشد.»  مقام معظم رهبری در دیدار رئیس و اعضای هیئت علمی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره... ادامه

    سند چشم انداز

    چشم‌انداز مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني(ره) با اميد به فضل الهي و عنايات ويژه حضرت ولي عصر(عج) و در پرتو کوشش عالمانه و تلاش متعهدانه همه ارکان و اعضا و پارسايي و پاکي مديران، استادان، محققان، دانش‌پژوهان و... ادامه