پنجشنبه: 9 فروردين 1403

شما اینجا هستید

اگر علامه طباطبايي نبود، معلوم نبود امروز حوزه چه وضعيتي داشت

    عضو جامعه مدرسين با بيان اين که بزرگداشت شخصيت هايي همانند علامه طباطبايي براي الگو و درس گرفتن از ويژگي ها و زندگي ايشان است، گفت: ويژگي شاخص و محوري که علامه طباطبايي و آثار ايشان را ماندگار کرده عبوديت ايشان است.

    آيت الله محمود رجبي عضو جامعه مدرسين حوزه علميه قم امشب در نشست اساتيد مؤسسه امام خميني(ره) که به مناسبت سالگرد ارتحال علامه طباطبايي در دارالقرآن علامه برگزار شد، گفت: بزرگداشت مردان الهي ريشه در آيات الهي دارد.

    وي افزود: اين آيات نکات متعددي دارد، اصل بزرگداشت و به خاطر آوردن و ياد کردن مردان الهي مطلوب و پسنديده است، يکي از شاخص هاي مطلوب بودن در فرهنگ قرآن توصيه هاي قرآن کريم و پيامبر اسلام است.

    قائم مقام مؤسسه امام خميني(ره) با بيان اين که در آيات راز زنده نگه داشتن راز مردان الهي ذکر شده است، اظهار داشت: اگر مي خواهيم برزگداشت و نکوداشت داشته باشيم شاخص بايد ارتباط اشخاص با خداوند باشد، از اين رو راز نکوداشت ارتباط با خدا است و در مسير تقرب انسان ها به خدا تلاش کردن است.

    وي ادامه داد: جنبه هاي الگويي مردان خدا بايد يادآوري شود، قرآن مي فرمايد اگر تأکيد مي شود که ياد مردان خدا زنده نگه داشته شوند براي اين است که اين ها مي توانند الگو باشند، وقتي قرآن از پيامبر الهي ياد مي کند مي فرمايد جنبه الگويي دارد و انسان ها بايد در اين مسير حرکت کنند.

    آيت الله رجبي با بيان اين که بزرگداشت شخصيت هايي همانند  علامه طباطبايي براي الگو و درس گرفتن از ويژگي ها و زندگي ايشان است، ابراز داشت: ويژگي شاخص و محوري که علامه طباطبايي و آثار ايشان را ماندگار کرده عبوديت ايشان است.

    وي عنوان کرد: اين اکسير است که هر شخصي پيوند با خدا بخورد ماندگار مي شود و آنچه که رابطه با خدا نداشته باشد فاني بوده و هلاک مي شود، اگر نام علامه طباطبايي زنده و آثار ايشان حيات بخش است منشأ و روح اين ماندگاري عبوديت خداوند بود.

    استاد درس خارج حوزه علميه قم خاطرنشان کرد: اگر مي خواهيم وجود و آثار ما در دنيا و آخرت زنده باشد بايد از علامه طباطبايي درس بگيريم، ويژگي ديگر علامه طباطبايي ساده زيستي ايشان بود، يکي از علل بازگشت ايشان از نجف اين بود که از نظر وضع معيشتي در تنگناي شديد بودند و در تبريز هم مشغول زراعت در کنار کارهاي علمي شدند.

    وي اضافه کرد: برخي از شاگردان علامه بيان مي کنند که زندگي ايشان از يک طلبه معمولي پايين تر و تأمين آن مشکل تر بود، چون طلبه هاي ديگر از سهم امام استفاده مي کردند اما ايشان بناي بر اين داشت که از سهم امام استفاده نکند، ساده زيستي علامه براي ما درس است؛ اگر مشکلي پيش مي آيد بايد تحمل و زندگي بزرگان را يادآوري کنيم.

    آيت الله رجبي ويژگي ديگر علامه را استفاده بهينه و حداکثري از وقت دانست و گفت: آن تلاش و استفاده از وقت و اخلاص جامعيت را براي ايشان به وجود مي آورد، علامه در انواع علوم ديني و غير ديني جامعيت داشتند و در مسير علمي، تربيت شاگردان برجسته، توليد فکر، نوآوري و ترويج انديشه بسير تلاش کردند و مؤثر بودند.

    وي افزود: ويژگي ديگر علامه طباطبايي اين بود که در فعاليت ها کار کارشناسي دقيق بر اساس اين که وظيفه ما چيست داشتند، در نوشته هاي ايشان هست که وقتي به قم آمدم نيازهاي جامعه و حوزه را بررسي کردم و اين حوزه است که بايد نيازهاي فکري و فرهنگي را تأمين کند آيا وضع موجود حوزه علميه پاسخگوي آن نيازها هست يا خير، فرمودند که سه خلأ در حوزه وجود دارد که عبارت از تفسير و شناخت معارف قرآن، عرصه مباحث عقلي و ديگري مباحث اخلاقي است و ايشان در هرسه حوزه تدريس، تحقيق و تربيت شاگرد را انجام دادند.

    عضو جامعه مدرسين حوزه علميه قم با بيان اين که علامه وقتي وظيفه را تشخيص دادند در راه انجام آن تمام همت خود را به کار گرفتند، اظهار داشت: حتي زماني که مرحوم آيت الله بروجردي به علامه پيام دادند که بنده هم با فلسفه مخالف نيستم و ما هم در اصفهان فلسفه مي خوانديم اما جلسات خصوصي بود و شما اين مشي را انتخاب کنيد، ايشان جواب داد من تشخيص وظيفه دادم اما اگر بدانم که شما دستور مي دهيد که از تشخيص وظيفه دست بردارم چون شما را مرجع و حاکم شرع مي دانم آن را قطع خواهم کرد که مرحوم آيت الله بروجردي تأييد کردند که به وظيفه عمل کنيد.

    وي ادامه داد: آيت الله مصباح مي فرمودند«قبل از اين که حضرت امام نهضت را شروع کنند مرحوم علامه طباطبايي بحث ولايت و حکومت را مطرح کردند و مقاله نوشتند، کاري که حضرت امام در بعد سياسي و اجتماعي براي اسلام و جامعه انجام دادند مرحوم علامه در بعد فرهنگي و علمي انجام دادند؛ تصور کنيد که اگر علامه طباطبايي در حوزه نبود و اين مباحث را مطرح نکرده بودند الان حوزه در چه وضعيتي قرار داشت»

    لینک ثابت خبر: qabas.iki.ac.ir/node/5395

    آخرین اخبار

    موسسه امام خمینی

    «این مؤسسه‏ خوب، جامع و کامل می‌‏تواند از لحاظ تلاش پیگیر، خستگی‏‌ناپذیر، خالصانه و عالمانه الگویی برای حوزه باشد.»  مقام معظم رهبری در دیدار رئیس و اعضای هیئت علمی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره... ادامه

    سند چشم انداز

    چشم‌انداز مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني(ره) با اميد به فضل الهي و عنايات ويژه حضرت ولي عصر(عج) و در پرتو کوشش عالمانه و تلاش متعهدانه همه ارکان و اعضا و پارسايي و پاکي مديران، استادان، محققان، دانش‌پژوهان و... ادامه